Merengue

Merengues kun je gebruiken als toetje of lekker bij de thee. Met dit basis recept kun je eindeloos variëren. Het lijkt moeilijker dan het eigenlijk is. Je kan ze in een spuitzak doen en mooie vormpjes ervan maken of maak je net als ik van elke merengue een klein kunstwerkje.

Wat heb je nodig?

  • 5 eieren (alleen de eiwitten)
  • 250 gram fijne suiker
  • Eventueel kleurstof

Wil je dat ze aan de binnenkant wat zachter worden, dan heb je het volgende nog nodig:

  • theelepel citroensap
  • theelepel maizena

Verwarm de oven op 100 graden en plaats een vel bakpapier op de bakplaat.

Eieren

Doe de 5 eiwitten in een vetvrije kom. Erg belangrijk is dat er geen eigeel of vet in de kom is.

Tip: de kom kun je gemakkelijk met wat citroensap en keukenpapier vetvrij maken.

Tip: doe de eiwitten per ei in een apart kommetje en gooi ze dan pas in de kom. Hierdoor voorkom je dat als er per ongeluk een eidooier meekomt en al je eiwitten weg kan doen.

eiwit

Klop het eiwit tot het een schuimig geheel wordt. Gooi dan al mixend eetlepel voor eetlepel het suiker bij de eiwitten. Gooi daarna een theelepel citroensap en maizena erdoorheen als je ze van binnen wat zachter wilt hebben.

eiwit opgelopt

Het eiwit begint tot een mooi zacht mengsel te worden. Mocht je een kleur willen toevoegen kan dit nu.

kleurstof

Het merengue mengsel is goed als de eiwitten goed stijf zijn. Kun je de kom op z’n kop houden, zonder dat er iets uitlekt, dan is het goed.

opgeklopt

Doe de eiwitten in een spuitzak en maak vormpjes op de bakplaat. Of schep het eiwit op de bakplaat. Door met een lepel langs het eiwit te strijken, krijg je mooie pieken.

pavlova bakplaat

Laat de merengues ca. 1,5 uur drogen in de oven op 100 graden. Haal de merengues na 1,5 uur uit de oven, laat ze even afkoelen en klaar!

Yummie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *