Staat de zoete aardappel al bij jou op het menu? De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd wordt nog relatief weinig gebruikt, maar begint toch wel steeds populairder te worden. Of het nu is omdat men het minder goed kent, of dat men niet weet hoe het (allemaal) bereid kan worden? En dan te bedenken dat dit een ontzettend gezond product is en ook nog een super lekker!
Maar wat weet jij eigenlijk van de zoete aardappel?
Wist je dat?
1. Zoete aardappelen er zijn er in verschillende kleuren. Zo heb je de bekende oranje of witte zoete aardappel. Maar de zoete aardappel is er ook in het geel en paars.
2. Je de zoete aardappel kan:
• Koken
• Roosteren
• Roerbakken
• Stomen
• Bakken
• Pureren
• En nog veel meer….
3. De zoete aardappel vol zit met beta carotheen (provitamine A, het wordt door het lichaam dus omgezet in vitamine A). Vooral de oranje variant. Bètacaroteen beschermt onder andere de huid tegen UV schade, de weerstand, het gezichtsvermogen, maar draagt het ook bij aan gezonde botten en tanden.
4. Het geen familie is van de aardappel, ondanks de naam wel doet denken. De zoete aardappel is een wortel gewas en behoort tot de windefamilie.
5. Het boordevol vezels zit. Dit bevorderd o.a. de spijsvertering en een goede stoelgang. Vooral in de schil. Laat deze er dus lekker op zitten.
6. Zoete aardappelen een goede bron van vitamine C zijn. Vitamine C speelt een belangrijke rol voor de vorming van bloedcellen. Zo helpt het de huid elastisch te houden.
7. Het vol met magnesium zit, dit helpt goed tegen stress.
8. Ondanks de zoete smaak, wordt de zoete aardappel langzaam in het bloed opgenomen. Dit heeft een positief effect op je bloedsuikerspiegel, waardoor de zoete aardappel goed gegeten kan worden door diabetici.
9. Columbus de zoete aardappel rond 1500 naar Europa heeft gebracht.
10. De zoete aardappel is super gezond en helpt zelfs bij gewichtsverlies! Je krijgt er urenlang een vol gevoel van. Het blijft dus makkelijker om geen ongezonde tussendoortjes te pakken.
Een gedachte over “10 weetjes over de zoete aardappel”