Macarons

De macaron, wat een heerlijk koekje is dat. Dit Franse koekje van amandelmeel en eiwit is heerlijk luchtig en heeft een licht krokante buitenkant en een zachte binnenkant. Wat een macaron ook kenmerkt is het ‘voetje’. De onderkant van de macaron heeft een soort ribbel laagje. En nu denk je misschien, wat maakt dat voetje nou uit? Nou heel wat als je het zelf maakt. Dit koekje heeft een soort van precisie drang, waardoor het ‘voetje’ er dus altijd moet zijn. En dan  pas is de macaron perfect!

Maar wat was het lastig om het goed te krijgen. Had al meerdere pogingen gedaan,  maar zag de macaron en niet uit als een macaron. Zo blij als een kind was ik, toen het eindelijk gelukt was. Hoe blij kun je zijn :-). Als we in Frankrijk zijn, kopen we deze koekjes altijd, aangezien ze bij ons erg geliefd zijn. En thuis maak ik ze nu zelf. Het vergt even wat oefening, maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt, dan lukken ze zeker! Voor de vulling heb ik deze keer slagroom gebruikt. Je kan ze ook vullen met bijvoorbeeld chocolade ganache of jam.

Wat heb je nodig?
• 150 gram eiwit (ca. 4 eieren)
• 200 gram amandelmeel
• 200 gram poedersuiker
• 200 gram fijne suiker
• 50 ml water
• Eventueel kleurstof

Vulling
• Eetlepel poedersuiker
• 75 ml slagroom

Zeeg eerst de amandelmeel. Hierdoor krijg je een mooi koekje zonder grove stukjes.

amandelmeel

Voeg aan het amandelmeel de poedersuiker en 75 gram van het eiwit toe. Meng dit door elkaar. Als je de macaron een kleurtje wilt geven, kun je dat nu ook doen.

mengsel ei en amandel

Klopt de overige 75 gram eiwit op in de mixer. Breng 50 ml water en 200 gram suiker aan de kook tot het 118 graden is. Als het eiwit begint te schuimen, voeg je het suikerwater toe. Klopt het door tot je mooie pieken krijgt.

kookschuim

Nu komt het lastige gedeelte. Voeg het schuim toe aan het amandelmeel en schep dit voorzichtig door. Het makkelijkst is het het kookschuim in twee delen toe te voegen. Je mengsel is goed als het als een soort lava van je spatel afdruipt.

beslag

Doe het mengsel in een spuitzak en spuit kleine rondjes van ca. 2,5 cm op een bakpapier op de bakplaat. Laat dit vervolgens voor minimaal een uur staan. Hierdoor kunnen de macarons een beetje drogen en krijgen ze een velletje. Na een uur kun je ze in de oven doen op 170 graden gedurende ca. 10/15 minuten.

bakplaat

Laat de macarons goed afkoelen.

macarons uit oven

Vul ze met wat lekkers en je hebt een heerlijke macaron!

macarons

Yummie yummie!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *